TDM Meditatie

 

 

Ervaring deelnemers


Verslag van inmiddels meditatie lerares:


De eerste twee leraren in de Transcendente Diepte Meditatie, nu bekend als Diepte Meditatie

Toen ik hoorde van de nieuwe TDM-docentenopleiding was ik direct enthousiast. Echter in de sportschool waar ik in mijn vrije tijd actief ben, werd mij keer op keer gevraagd of ik als instructrice en personal trainer wilde gaan werken. Dit bracht mij telkens aan het twijfelen.
De Essentie (of hoe je het ook maar noemen wilt) ligt aan de basis van alles, ook van sport. Toen dat tot me doordrong zag ik de meerwaarde van de meditatieopleiding ten opzichte van werken als personal trainer. Door beoefening van TDM nemen zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid toe, i.p.v. dat het zich beperkt tot het ontwikkelen van het lichaam zoals bij sport in grotere mate het geval is. Voor mij is Zelfrealisatie de hoofdmoot in mijn leven, dus bij het volgen van de opleiding zou ik me nog meer gaan verdiepen in datgene wat voor mij het belangrijkste is. Wat is er trouwens mooier dan het ervaren van de Stilte en alle voordelen die je daarvan hebt in het dagelijks leven? Dat gun ik andere mensen ook. De beslissing was genomen.

Met name in het begin van de opleiding wordt er ‘een actieve houding’ van de cursisten verwacht. De informatie voor het geven van je eerste informatielezing wordt je door de docente, Hilda Postema, namelijk niet kant en klaar toegeworpen. Er wordt van je verlangd dat je flink in de boeken duikt en de kennis voor jezelf helder op een rijtje zet zodat je deze als zodanig aan mensen over kunt brengen. Een hele leerzame manier, zo is gebleken! Gelukkig staat Hilda altijd klaar als je vragen hebt en geeft ze de nodige op-/aanmerkingen en tips.
Hoewel mijn interesse altijd al in deze materie heeft gelegen, heeft deze zelfstudie mij enorm veel inzicht gegeven. Het eerste deel van de opleiding is in die zin niet alleen zelfstudie geweest, maar ook met recht Zelfstudie. De vele gezamenlijke meditatiebeoefeningen tijdens het interne verblijf van de opleiding (beslist geen straf!) zullen daar zeer zeker ook een bijdrage aan hebben geleverd.
Er zijn ook onderdelen in de opleiding die juist behoorlijk gestructureerd zijn. Dat betekent de nodige tekst uit je hoofd leren. Hilda houdt daarbij veel rekening met de cursisten. Er wordt ons voldoende tijd gegund om ons de stof eigen te maken. Ook het doen van rollenspellen is zeer leerzaam (en soms erg lachwekkend) evenals het meelopen met TDM-docenten bij TDM-basiscursussen.

Stephanie van Raaij
maart 2008

Het verhaal van Ruud:

Ca. 20 jaar geleden zijn er een aantal dingen gebeurd die van groot belang waren en zijn in mijn leven.
Daarvan wil ik benoemen:

  • de geboorte van ons eerste kind dat een enorme positieve impact had / heeft in ons leven
  • het feit dat ik ben begonnen te mediteren (TM) - als gevolg van lichamelijk ongemak, ik had al maanden lang last van pijn in mijn borst. En al heel snel voelde ik verlichting en verdween de pijn daadwerkelijk.

Bovendien merkte ik dat ik meer inzicht kreeg in de relatie tussen mij en mijn omgeving.
Ik ben Maharishi (de grondlegger van Transcendente Meditatie) zeer dankbaar dat hij deze eenvoudige oosterse techniek zo toegankelijk en "normaal” heeft gepresenteerd in onze westerse wereld.
Ik had toen al behoefte om meer met mediteren te doen, het bleek echter destijds in mijn leven niet goed inpasbaar. Tevens voelde ik mij niet helemaal thuis in de TM-beweging die voor mij weinig transparant was. Wel bleef bij mij de behoefte bestaan om meer met mediteren te doen en deze meditatietechniek beschouw ik als een ideale en krachtige methode.
Ik mediteer nog steeds vrijwel dagelijks 2 keer.
Ca. 2 jaar geleden nam ik kennis van het feit dat TDM bestond, een techniek die haar wortels heeft in de TM en ook dezelfde voordelen biedt, maar voor mij meer transparant is en niet gebonden aan één goeroe.
Ik heb namelijk geleerd dat er meer mensen bestaan van wiens wijsheid ik iets mag leren.
Afijn, ik heb contact opgenomen met Hilda en was aangenaam verrast niet een zweverig persoon te ontmoeten, maar een Nederlandse vrouw die op mij een menselijke en realistische indruk maakte en niet onbelangrijk, ook humor bezit.
En ook: zij straalde een passie uit voor het mediteren die ik zelf ook ervaar. Niet om een zweverige techniek te beoefenen die je vervreemdt van je wortels maar een methode die je dichter bij je diepste kern brengt, wat prettig aanvoelt en waardoor je in de actieve wereld waardevoller bent voor jezelf en je omgeving.
Voor mij was het meteen duidelijk dat ik bij haar de lerarenopleiding wilde volgen. Ik ben nu bijna 2 jaar onderweg en het voelt heel goed.
Enerzijds ervaar ik wederzijdse warmte, vriendschap en humor met Hilda en anderzijds een stevige lerares die ervoor waakt dat de methode met al haar facetten zuiver wordt doorgegeven. Ik ben nu 52 jaar oud/jong – ben over een half jaar klaar met de opleiding – en heb de intentie de komende ca. 20 jaar mensen deze methode te onderwijzen.
En dat voelt goed.

Mei 2008 Ruud Adriaanse

Stefanie
Stephanie van Raaij: directeur van bedrijfspanden www.tdmnoordholland.nl

Ruud
Ruud Adriaanse: voetreflexoloog en beveiligsmedewerker www.tdmlimburg.nl

Henk
Henk Zeilstra:
fysiotherapeut & haptonoom

Martijn
Martijn de Kreek:
directeur reclame bureau House of Inspiration

Jeanette
Jeannette Smits
Reiki master en coach
www.tdm-meditatie.nl

 

TDM Meditatie