TDM Meditatie

 

 

Programma leergang

Opleiding tot Leraar  Diepte Meditatie
met meditatieleraar Hilda Postema

Raak je enthousiast bij het idee Diepte Meditatie door te geven aan anderen?
Tijdens de tweejarige opleiding tot DM leraar leer je de vaardigheden die nodig zijn om deze meditatie te onderwijzen én mensen te begeleiden in hun bewustwordingsprocessen.
Mededogen voor je medemens, helder inzicht in de meditatieprocessen en een passie voor innerlijke groei zijn belangrijke eigenschappen van een DM leraar.
Als leraar kun je geheel zelfstandig cursussen geven of je kunt er voor kiezen in teamverband te werken.

Structuur van de beroepsopleiding

De beroepsopleiding bestaat uit 16 modulen. Sommige zijn heel praktisch, andere weer meer op inzicht en verdieping van je eigen meditatie gericht.

De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Een aantal modulen duren een aantal dagen. De meerdaagse modulen zijn intern. Andere modulen duren een dag, of een aantal dagdelen. De opleiding wordt gegeven op het centrum van TDM Diepte Meditatie Nederland, te Lelystad, o.l.v. Hilda Postema en Pieter Post.
In samenwerking met de studenten die de opleiding willen starten worden de data waarop de modulen plaats vinden afgesproken.

Belangrijk onderdeel van de opleiding is een stageperiode waarin je het leraarschap in de praktijk leert.
De opleiding is zo opgezet, dat als je een module afgerond hebt, deze ook in de praktijk gaat brengen, zoals het geven van een informatie presentatie over Diepte Meditatie, of het leiden van een groepsmeditatie.
Je loopt natuurlijk ook mee met een aantal DM basiscursussen, waar je ook leert van de interactie tussen de DM leraar en de cursist.

De onderwerpen van de 16 modulen:

- Schrijven van je infolezing –

Je bestudeert diverse boeken en DVD’s die dienen om je vertrouwd te maken in verband met geven voorlichting over DM. Tevens geeft het zoveel meer inzicht in wat meditatie is! Door de principes die ten grondslag liggen aan transcenderen te herkennen, verdiept je eigen meditatie zich enorm en groeit je waardering voor deze effectieve manier van mediteren.
Ook besteden we aandacht aan wetenschappelijk onderzoek dat is verricht naar meditatie, zodat we de voordelen van meditatie vanuit verschillende invalshoeken kunnen presenteren op een manier die aansluit bij deze maatschappij.

Organiseren van een DM Basiscursus –

Nadat je je lezing eerst intern hebt getoetst, kun je gelijk de praktijk in:
je organiseert een info lezing in een door jou uitgekozen stad/plaats. Je werkt samen met een TDM leraar die je leert hoe je daar de PR en Promotie voor kunt verzorgen en maakt kennis met persberichten, foldermateriaal enz. enz.

- De begeleiding van de DM cursist -

Een essentieel onderdeel van de opleiding is de begeleiding van de cursist.
Je wordt hierin ondersteund door een uitgebreide individuele begeleidingsprocedure waarin de ervaringen en inzichten van 30 jaar lesgeven door Hilda zijn verwerkt. Maar ook recente inzichten van bijvoorbeeld Eckhart Tolle spelen een rol in de begeleiding. Je leert de cursist met weerstanden om te gaan tijdens de meditatie. De begeleidingsprocedure bied je handvaten en alternatieven die ervoor zorgen dat de cursist tot ontspanning en inzicht kan komen. Het in de praktijk gaan werken hiermee is een dankbaar gebeuren wat ook aan de leraar zelf veel voldoening schenkt.
Je leert overigens niet alleen de individuele cursist te begeleiden. Tijdens de opleiding ga je ook groepen (en groepsmeditaties) begeleiden

- Onderscheiden van verschillen tussen meditatievormen -
- Oorsprong van DM -

We gaan ook ontleden waarin DM verschilt met andere meditatievormen. Je gaat je verdiepen in de herkomst van deze vorm van mediteren, die voortkomt uit de Vedanta. Zo word je voorbereid om met deze achtergrondinformatie vrijwel alle vragen op dit gebied te kunnen beantwoorden.

Van oudsher gaat de overdracht van de mantra gepaard met een ceremonie.
Dat schept de beste omstandigheid om de mantra op een gepaste manier te kunnen ontvangen. Je leert om een ceremonie uit te voeren, maar leert ook een alternatief  zodat je aansluiting hebt met cursisten van alle gezindten en overtuigingen

-Leren geven van de DM Basistraining-

De basiscursus DM bestaat uit verschillende sessies. Stap voor stap leer je de basistraining te geven. Ondertussen leg je testen af over het geleerde; je loopt stage bij Hilda; je leest boeken waar je boekverslagen van maakt; je verrijkt je eigen leven en bereid je voor om dit over te kunnen dragen………

Een andere vorm voor het geven van een basistraining is het begeleiden van het interne DM basisweekend als cursusleider waarin je eenvoudige meditatie-oefeningen leert geven en leert omgaan met (stress/emotionele) ontladingen bij deelnemende cursisten.

-De opleiding in het hier en nu-

Zeven studenten hebben de DM lerarenopleiding afgerond, en geven regelmatig DM cursussen.  Voor je persoonlijke ontwikkeling (naar hun zeggen) heeft deze opleiding veel betekend en ze ervaren zeer veel voldoening aan het geven van de DM meditatie cursus.

Elke aspirant leraar heeft haar of zijn eigen ontwikkeling door te maken. De opleiding is hier helemaal op gebaseerd: waar je extra ondersteuning nodig hebt, ontvang je alle steun. Ook wordt het studietempo van de opleiding in overleg met de studenten bepaald.
Deze opleiding is uitermate gestructureerd van opzet en gebaseerd op een eeuwenoude traditie van meditatie en jarenlange ervaring van de docenten. Aan het einde van de opleiding is de aangereikte informatie getransformeerd tot eigen inzicht en ben je helemaal klaar om dat uit te dragen!

Voor meer informatie kan je een gesprek aanvragen.
Daarin worden de modules meer in detail besproken en krijg je de informatie betreffende de studie- Overeenkomst.

Informatie over de kosten vind je onder het kopje beroepsopleidingTDM Meditatie

TDM Meditatie

De traditie van leermeesters
uit de Shankara traditie

 

 

 

de veda's

TDM Meditatie